prima pagina
prima pagina harta site ajutor contact
PRIMARIA
SĂUCEŞTI
    Primaria
    Consiliul Local

    Cauta
cautare avansata


Chestionare auto DRPCIV

Prima paginaSăuceştiGeografie
Date geografice despre localitatea SĂUCEŞTI

prezentare generala
In componenta acestei comuni intra satele: Săuceşti, Schineni, Siretu, Şerbeşti, amplasate pe albia majora a Siretului, si Bogdan Vodă, asezat pe terasa interfluviului Bistriţa - Siret, la o distanta de aproximativ 300 m de raul Bistriţa.
Comuna Săuceşti se invecineaza la nord cu comuna Filipeşti, la sud cu comuna Letea Veche si Buhoci, la est cu comunele Traian si Negri, iar la vest cu comuna Bereşti-Bistriţa.
RELIEFUL comunei Săuceşti este reprezentat prin terasa interfluviului Bistriţa-Siret care se intinde pana aproape de Capul Piscului - Bacău cu un nivel de altitudine de circa 35-40 m. De remarcat este ca, aproape in intregime, terenul comunei este neted, cu exceptia unei mici suprafete in panta care face legatura dintre albia majora a Siretului si platoul interfluvial Bistriţa-Siret.
in vecinatate
Comuna Săuceşti este amplasata in partea de nord-est a orasului Bacău, de-a lungul raului Siret si a Drumului European 85 de la nord la sud.

Comuna Săuceşti are in componenta 5 sate, dupa cum urmeaza:
- SĂUCEŞTI - resedinta comunei, cu o populatie de peste 1.800 locuitori in 635 gospodarii;
- SCHINENI - situat la nordul satului de resedinta cu un numar de circa 750 locuitori si 250 gospodarii;
- SIRETU - sat situat de-a lungul Drumului Judetean 207F ce strabate intreaga comuna, la 10 km nord de localitatea de resedinta, cu o populatie de 650 locuitori si 255 gospodarii;
- ŞERBEŞTI - situat tot pe marginea drumului judetean la 12 km de satul resedinta, cu 550 locuitori si 120 gospodarii;
- BOGDAN VODĂ - situat pe drumul national 2 (DE 85) cu un numar de 355 locuitori si 120 gospodarii.

drumuri de acces
Comuna este strabatuta de un drum national, un drum judetean si drumuri comunale.
De la sud spre nord, comuna este strabatuta de o sosea judeteana care se desprinde din soseaua Bacău-Roman legand satele Săuceşti, Schineni, Siretu si Şerbeşti.
DN-2(DE-85) strabate comuna pe o lungime de 6 km de la iesire din municipiul Bacău, pana la intrarea in comuna Bereşti-Bistriţa; acesta a fost modernizat, avand 4 benzi de circulatie.
DJ-207F face legatura intre orasul Bacău si 4 sate componente, avand o lungime de aproape 20 km.
Drumurile comunale au lungime de 38 km; in ultimii 8 ani fiind pietruiti aproape in intregime, fiind in general bine intretinute. Transportul calatorilor pe raza comunei este asigurat de catre un autobuz pe ruta Şerbeşti-Bacău care face 9 curse dus-intors si microbuze pe ruta Săuceşti-Bacău care circula din sfert in sfert de ora.
clima
Cu aspect reliefal, clima este unitara pe tot cuprinsul comunei Săuceşti, variatiile fiind infime. Clima acestei comune se incadreaza in clima vaii mijlocii a Siretului care constituie treapta cea mai joasa de relief din cuprinsul judetului Bacău. Aceasta se caracterizeaza printr-o clima mai aspra, atat in albia majora cat si pe treptele mai joase ale acestui rau. In determinarea acestui climat, un rol important il au masele de aer continental.
Umiditatea atmoserica este destul de de accentuata, ca un rezultat al evaporarii apei din cele doua rauri riverane. Aceasta devine mai intensa in timpul noptilor de vara si in perioadele reci ale anului, ceea ce da nastere la ceturi. Temperatura aerului atinge noaptea valori mai scazute decat in zonele vecine mai inalte. Cantitatea medie anuala a precipitatiilor atinge valoarea de 540m.
geologie
Solurile din comuna Săuceşti sunt de o mica varietate. Ele se clasifica asfel: cernoziomuri slab si medii levigate, aluviuni si soluri aluviale cernoziomice.
In general, solul comunei Săuceşti se caracterizeaza printr-un sol de inalta productivitate, cu exceptia anilor foarte ploiosi cand o buna parte de teren agricol nu poate fi valorificat in conditii optime.
Ca importanta locala sunt materialele de constructie, reprezentate prin pietrisuri si nisipuri din albiile majore sau terasele raurilor Bistriţa si Siret, care se exploateaza in balastierele locale. In prezent se fac si unele prospectiuni geologice despre ale caror rezultate inca nu ne putem pronunta.
vegetatie si fauna
Invelisul vegetal si animal ce acopera teritoriul comunei Săuceşti apartine aproape in exclusivitate zoonei vaii Siretului.
Datorita factorilor ecologici specifici luncilor, vegetatia lor se deosebeste foarte mult de aceea a zonelor pe care le strabat raurile respective. In aceasta comuna se intalnesc terenuri cu o astfel de vegetatie in luncile Siretului si Bistriţei.
Fauna luncilor este saraca datorita activitatii omului. Aceasta este reprezentata prin parasiri, intr-un numar redus, de specii.
In apa raurilor, Bistriţa si Siret, traiesc o flora si o fauna bogata, remarcandu-se fauna piscicola: scobarul (Chondrostomanasus), cleanul (Leusciuscus squalius), mreana (Barbus fluviatilis), crapul (Cyprinus carpio), stiuca (Esox lucius), somnul (Silurus glais) si altele.
De asemenea in apa Siretului mai traieste si o specie de scoica (Anodonta cyhnea) si alte animale de apa. La fel, teritoriul comunei abunda in o sumedenie de insecte.    Saucesti
    Economia

    Utilizatori
Pentru webmail
click aici.

curs valutar BNR

© Euromed